Om Bostadsrättsföreningen Solhjulet i Edsberg, Sollentuna

I Edsberg, Sollentuna, någon mil norr om Stockholms innerstad, ligger bostadsrättsföreningen Solhjulet. Föreningen ligger i skogsbrynet - med naturreservatet "Rösjön" som närmaste granne på ena sidan och Edsbergs Centrum med butiker av olika slag på den andra. Det är nära till tennishall, fotbollsplaner, skidbacke, motionsspår, butiker, kommunikationer, dagis och skolor och runt husen finns stora uppvuxna grönytor med lekplatser och boulebana. Rakt i söder, någon knapp kilometer bort, ligger Edsviken, Edsbacka Wärdshus och Edsbergs Slott.

Husen i föreningen är byggda de allra första åren på 1960-talet, under den tid då man fortfarande byggde med omsorg. Det är arkitekten Ernst Grönwall som ritat husen och allt - inklusive köksinredningen - är specialritat för föreningen. Grönwall är annars mest känd som skapare av funkisbiografen Draken på Fridhemsplan i Stockholm.

Föreningen har tilldelats Sollentuna Kommuns Byggnadsvårdsdiplom för "för ett föredömligt kulturhistoriskt inriktat förvaltande av föreningens byggnadsbestånd",  föreningen har utsetts till "Årets Bostadsrättsförening" av branschorganisationen Fastighetsägarna och föreningens årsredovisning för år 2008 tilldelades hösten 2009 Svenska Publishing Priset.

Fristående förening med mycket god ekonomi

Det var bostadsrättsföreningen Solhjulet som byggde husen i egen regi och föreningen har alltid varit helt organisatoriskt fristående. Föreningen består av 20 hus med tillsammans nästan 700 lägenheter - det är med andra ord en mycket stor bostadsrättsförening. Det finns dessutom ungefär lika många parkeringsplatser som lägenheter. Föreningen är också Sollentunas största privata ägare av bostadsfastigheter. I föreningen finns även några få kommersiella lokaler, men hyrorna från dessa utgör knappt ett par procent av föreningens totala intäkter.

Ekonomiskt är föreningen mycket stark - fastighetsmäklare använder inte sällan formuleringen "synnerligen god ekonomi". Fastigheterna har ett taxeringsvärde på 500 miljoner kronor och föreningens totala låneskuld ligger under 57 miljoner kronor (2014). Den genomsnittliga årsavgiften är (2014) 552 kronor per kvadratmeter och år, och det är bland de allra lägsta avgifterna i Sollentuna kommun.

Välskötta hus

Fastigheterna är väl underhållna - med minst en fastighetsskötare på heltid i föreningen - och under de senaste åren har olika underhållsåtgärder för i storleksordningen 70 miljoner kronor genomförts. Under en treårsperiod genomfördes en renovering av samtliga spillvattenrör (stammar). Detta gjordes med en så kallad "reling" (rörens insida kläs med plast) och det leder med största sannolikhet till att livslängden på avloppsrören förlängs med ytterligare minst 20 år. Något traditionellt stambyte är med andra ord inte aktuellt inom överskådlig framtid.

Kabel-tv-leverantör är Comhem och husen är uppgraderade till senaste tekniken. Samtliga lägenheter har dessutom "äkta bredband" - man kan välja mellan ett halvt dussin olika leverantörer. Flera av dessa erbjuder 100 Mbit-anslutningar. Konkurrensen i det öppna nätet ger låga kostnader (från 79 kronor per månad). Du kan läsa mera om detta under Bredbandsinformation.

Service och kommunikationer

I föreningen finns flera övernattningslägenheter för gäster, föreningslokal, hobbyrum med snickeriutrustning, atelje, systuga samt en stortvättstuga som är öppen dygnet runt. Utöver stortvättstugan finns sex stycken "vanliga" tvättstugor med hög standard på maskiner och utrustning. Parkeringsplatser av olika slag (även garage) finns att hyra, men det finns en kö och därmed viss väntetid.

Bostadsrättsföreningen Solhjulet är en säker plats att bo på. Brottsligheten är i det närmaste obefintlig, det finns brandvarnare i alla lägenheter, klotter är enormt ovanligt och Securitas bevakar föreningens alla hus.

Bussar går dygnet runt (även nattbuss) både till Mörby/Danderyd och till Sollentuna Centrum/Karolinska. Dessutom finns en direktbuss med slutstation Sergels torg i rusningstrafik.